Friday, December 9, 2011

RESEPI: Kuih Cek Mek Molek/Keria

Assalamualaikum.

saya nak share resepi buat kuih kegemaran saya. actually kalau beli dekat kedai selalu takberapa nak sedap. keras lah mungkin dia masak letak banyak tepung.untuk tidak mendapatdosa yang banyak menyumpah seranah makcikbuatkuihtaksedapdanmahal,makanya saya menggigihkan diri untuk membuat sendiri! macam biasa resepi saya tiada sukatan.semua main agak-agak ikut sukahati sesedap rasa. ready..set..cook!

BAHAN-BAHAN:

sweet potato/keledek jepun
tepung gandum
gula

CARA-CARA:

1. mula-mula rebus keledek manis tu sampai lembut. agak-agak lah. jangan over cook sangatsampai lembik.

2. kemudian buang kulit keledek tu lepas tu mulakan aksi lenyek melenyek keledek tu pakaigelas. letak dalam satu bekas yang besar.so senang nak melenyek.

3. bila dah agak-agak lunyai tu masuk tepung sikit demi sikit.sampai dah agak2 tak melekat and jadi macam doh.

4. please do not over dose masukkan tepung. nanti jadi keras.tak sedap lah kuih korang tu kang.

5. bila dah jadi macam doh, bentuk kan bulat-bulat. lepas tu mulakan membuat kuih cek mekmolek.letak gula dalam tu lepas tu bujur kan dia. *korang paham ke tak apa yang aku cakap ni* Y__Y



6. then pastikan minyak panas baru goreng. goreng jangan lama-lama nanti hangus pula. :)


7. boleh imagine kan kalau nak buat keria macamne. kemon wanita kena pandai masak jyeahhh :P


Tadadadadaaaaa :))


psst: tak sabar nak balik rumah tunjuk dekat emak yang saya dah pandai buat kuih ni. LOL

AMBIK JARI TU PICIT LIKE CEPATT ^^

4 COMMENTS:

♥nurulizzatie♥ said...

yummy. sedap. lapar pulak rasa. haha

cikpia said...

tu kuih santapan (buatan) harian aku time kat kolej dulu..... feveret tu!!! tapi aku buh garam sikit dalam rebusan ubi.

Cik Zety said...

wahh, sedap nampak tu hehe :)

Atashi no Negai said...

perghh..mleleh air liur..kuih faveret ni..snang je nk buatnye.ingtkan susah..kalo mcm tu, dh boleh bukak kedai ni..;p

Bagi komen sikit..

nahh.ambil choki-choki ni.main jauh-jauh. :) :)






 

Copyright © 2013 | Nurain Hasan | by Cik Bulat